Felhívás – Az arab tavasz 10. évfordulója

Arab tavasz tíz év távlatából: az arabisztika és a nemzetközi jog találkozása

Felhívás – Az arab tavasz 10. évfordulója

2011 decemberében Mohamed Bouazizi felgyújtotta magát, hogy tiltakozzon a Tunéziában elharapózott korrupció és kegyetlenkedések ellen. Bouazizi januárban belehalt sérüléseibe és halálát követően tüntetések sorozata indult a szomszédos országokban. Az arab államokban kirobbant kormányellenes tüntetéssorozatot a nyugati média hamarosan ʻarab tavasznakʼ nevezte el.

Tíz évvel az események után még mindig nem egyértelmű, milyen eredménnyel jártak ezek a tüntetések. Az érintett országokban bekövetkezett változások megértéséhez további kutatásokra, országonkénti elemzésre van szükség.

Az ELTE Kortárs Arab Világ Központ és a PPKE Nemzetközi Jog Tanszéke közös webinárt szervez a témát az alábbi szempontokból megközelítve

  • Az Arab Tavaszban résztvevő országok jelenlegi helyzete
  • Az átmenet és az átmeneti igazságszolgáltatás sikerei és kudarcai
  • Az érintett országok helyi, szomszédos sé migráns közösségeinek biztonsága
  • A közösségi média szerepe a helyi társadalmakban, a politikában és a jogi szabályozásban tíz évvel az Arab Tavasz után
  • Az emberi jogok betartásának mechanizmusai regionális vagy egyetemes kontextusban
  • A nemzetközi fejlesztési politikák kihívásai és eredményei (fenntartható fejlődési célok, oktatás, egészségügy)
  • Üzleti és emberi jogok az arab világban az Arab Tavaszt követően
A webinárt angol nyelven 2021. június 14.-én, 16:00-20:00 óráig tartjuk. A nézők számára Facebook eseményként, Facebook live előadásban lesz elérhető. -Amennyiben valaki nem rendelkezik Facebook profillal, kérjük jelezze felénk e-mailben és meghívót küldünk számára.

Felhívjuk a lehetséges előadókat, amennyiben az angol oldalon szereplő témák felkeltették érdeklődésüket és ezen témákban szeretnének előadni, jelentkezzenek.

Frissítés: A jelentkezés egy 600 szavas angol nyelvű absztrakt elküldésével június 7-ig lehetséges, a sikeres jelentkezőket június 8-ig értesítjük.

Az eseményt felvesszük és youtube csatornánkon elérhetővé tesszük.